KONUYU OKU
ARAŞTIRMALAR (GÜNCEL KONULAR)
68- Çocuk Eğitiminde Temel Noktalar

ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEMEL NOKTALAR

 

            1- Çocuğun su, hava ve gıda kadar sevgi ve ilgiye muhtaç olduğu unutulmamalıdır.

            2- Her şeyden önce çocuğa iyi bir model olmalıdır. Çünkü eğitim, doğruları söylemekten çok doğruları, tutarlı ve örnek olacak bir şekilde yapmaktır.

            3- Çocuklara güler yüzlü ve kibar davranmalı ve asla yüksek sesle konuşmamalıdır.

            4- Çocuklara eşit davranılmalı, başkalarıyla da kesinlikle mukayese edilmemelidir.

5- Çocuğun kişiliğine önem verilmeli ve başarıları, mutlaka takdir edilmelidir. Bu konuda planlı çalışmanın ve ödülün geliştirdiğini ve rasgele cezanın da engellediğini iyi bilmelidir.

6- Irk, renk, inanç ve cinsiyetinden dolayı hiç bir kimseyi horlamamalı ve komplekse itmemelidir.

            7- Çocuklar, anne ve babasını büyük görmek isterler. Bu nedenle yanlarında hayattan yakınmamalı, rasgele ağlamamalı ve sahip oldukları şeyler için şükretmelidir.

            8- Çocukların konuşmalarını kesmeden can kulağı ile dinlemeli eğer dinlemezseniz onlar da sizi dinlemezler. Hâlbuki çocuğa verilen en güzel hediyelerden biri de ona ilgi ve zaman ayırmaktır.

            9- Sorularına, mutlaka doğru cevap aramalı ve vermelidir yoksa küçük görmeye başlayabilirler.

10- Evde baskı ve korkuya dayalı değil de sorumluluğa dayalı bir disiplin sağlanmalıdır.

11- Çocuk giderken yollanmalı, gelirken mutlaka karşılanmalı ve daima onure edilmelidir.

12- Yalancılığa itmemek için çok şeyler beklenmemeli fakat her fırsatta cesaretlendirilmelidirler.

13- Zaruri ihtiyaçlarını mırıldanmadan almalı ve hiç bir şeyi de başlarına kakmamalıdır.

14- Evde biz bilinciyle hareket ederek daima acı ve mutluluklarına ortak olmalıdır.

15- Çocuklara, daha sen çocuksun dememeli, onlarla büyük bir insan gibi konuşmalıdır.

16- Öfkeli bir zamanda hayat dersi vermeye kalkmamalı zira öfkeli bir nasihat öğütten çok hakaret içerebilir ki bu da faydalı değil zehirli bir terbiye olmuş olur.

17- Evde, başkalarına göstermelik işler değil gereken işler yapılmalıdır.

18- “Ben senin gibiyken şöyleydim, böyleydim” diyerek çocuğa, beceriksizsin intibaı verilmemelidir.

19- Her hangi bir olay için başkalarının yanında mahcup ederek küçük düşürülmemelidir.

20- Çocuğun arkadaşları aleyhine de olsa konuşmamalı zira onlara kayabilir ve sizden uzaklaşabilir. Arkadaşının hatası varsa onun hatasıyla mücadele etmeyi öğretmelidir.

21- Çocuklara tepki, tartışma ve düşman oluşturmayacak şekilde konuşmasını tavsiye etmelidir.

22- Çocuğa, cimrilik, israf ve çevresinde damgalanmaktan uzak ve kimseden borç istemeden iktisatlı, planlı ve alnı ak olarak yaşamasını öğretmelidir.

23- Tembellik esarete, çalışkanlıkta başarı ve özgürlüğe giden bir yol olduğu için çocuklara, hikâye edilen insanları değil de başarılarıyla örnek olan insanları anlatmalıdır. Zira bir toplumun asıl sermayeleri zeki ve çalışkan insanlardır. Öyleyse bunları heder etmemeye çalışmalıdır.

24- Her psikopat ve uyuşturucu müptelası bir noktada kaybedilmiş bir değer ve enerjidir, bu da yürek yakıcıdır. Yenilerinin olmaması için her aile çocuğunu, gözü gibi korumalıdır.

25- Çocuğun hataları varsa düzeltirken mahcup etmemeli, hatalarını kimseye yaymamalı buna karşı başarılarını kutlamalı, iyi hareketlerini de yeri geldikçe takdir etmelidir.

26- Çocuğa, her fırsatta tembel, sorumsuz, inatçı, pasaklı, yalancı, huysuz gibi sözleri kullanmamalıdır. Eğer bu çirkin sözler kullanılırsa o kötü özellikler inşa edilmiş olur.

27- Çocuğa, istediği mesleği seçmesine yardımcı olmalı, ileride psikolojik bir sorun olmaması için istemediği bir mesleğe zorlamamalıdır.

28- Çocuklar, çok kural konmasını, çok emir ve nasihat verilmesini zamanla sevmeyebilirler fakat neşeli hale getirilmiş dersleri ve örnek davranışlı ve neşeli insanları severler. Öyleyse sorumluluk kazandıracak örnek davranışlar sergilenmelidir.

29- Çocuklar, içe kapanık ve güvensiz olmamaları için rasgele eleştirilmemeli veya suçlanmamalı,    istediği her konu açık yüreklilikle konuşulmalı ve fikri alınmalı ve sonunda verilecek kararlar toplu olarak alınmalıdır.

 

Sonuç olarak

Dereler sığ, bulanık ve gürültülü akarlar ve çevrelerini yıkarak biterler. Derin ırmaklar ise sessiz akarlar ve atılan taşlarla bulanmazlar, zamanla etrafında çayırlar, çimenler biter ve selvi ağaçları yükselir. Susayanlar, kana kana bu derin ırmaktan su içerler ve yüksek selvi ağaçlarının gölgesinde huzur bulurlar. Hep birlikte bu ırmağa benzeyen aileler olmak dileğiyle….