KONUYU OKU
14. CENNETLE MÜJDELENECEK OLAN İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ
Yol Kesici Şehvetperestlik Ve Gizli Şehvet

YOL KESİCİ ŞEHVETPERESTLİK VE GİZLİ ŞEHVET

 

1) Naziat 40 / 583 - Her kim Rabbinin makamından (azabından) korkmuş ve nefsini kötü arzulardan uzaklaştırmışsa 41) Muhakkak cennet onun varacağı barınaktır.

 

Allah’ ın azabından korkarak kendini kötü arzulardan veya şehvetperestlikten uzaklaştırabilenlerin varacağı yer cennettir. Çünkü aklını kullanan insan şehvetten kurtulamazsam ateşten de kurtulamam diyerek şehvetine esir olmamalı, onunla ömür sermayesini boşa tüketmemeli aksine sorumlulukları ile uğraşarak kulluk görevini yapmaya çalışmalıdır.

 

Yol kesici şehvetperestlik ve gizli şehvet

 

      a) Nikahlı bir yaşam İslam’ ın emri ve hayırlı bir hayat sürecidir,

      b) Açık şehvet; yasaklanan ve gayri meşru fuhşun hayvan gibi hayasızca açıkça işlenmesi olup önce sahibinin kalbini kör ve sağır eder sonra gözden düşürür, sonra fırtına gibi yerini yurdunu viran eder eğer hâlâ uyanmazsa sonra da bir sel gibi cehenneme kadar sürükler götürür.

      c) Gizli şehvet ise olayların gerisinde her an gurura sürükleyen ve ihlastan mahrum bırakan, nefis ve şeytanla bağlantılı gizli ve yol kesici bir zevk olayıdır.

 

Kendisinde gizli şehvet bulunan oyalayıcı olaylar

 

1) Aşırı dünya zevkine dalarak ölümü hatırlamamadaki rehavette,

2) Mal, evlat ve akraba çokluğu ile öğünmenin verdiği zevkte,

3) Makam, mevki, diploma ve paranın verdiği zevk ve gururda,

4) Bir zaferin arkasından ben veya biz yaptık diye öğünmede,

5) Özellikle ilgiden, saygıdan, övgü ve tezahürattan duyulan gurur verici hazda,

6) Gıybette ve kusur araştırmada,

7) Zafer sarhoşluğunda ve riyada, 

8) Şirk ve küfürde,

9) Tahrik edici musikilerde,

10) Ün, şan ve gösterişin verdiği gururda,

11) Eğlenmeyi ve gezmeyi hayatın amacı olarak kabul etmede,

12) Sürekli lüks eşyada, nefis yemek yemede, içmede ve çok cazip giymede,

13) Daima sade bir hayatı değil de lüks, konforlu ve gösterişli bir hayatı yaşamada,

14) İsmini ebedileştirmek için imar edilen yapılar veya eserler üzerine ismini yazdırmada ve anıldıkça da duyulan zevkte,

15) Özellikle kışın sabah namazı vaktinde sabah namazını kılmadan yatılan uykuda, yazın da yatsı namazını kılmadan yatılan uykuda,

 

Not: Cennet ehli; Hz. Peygamberimizin kendini bir ağacın altında gölegelenip sonra yoluna devam eden bir yolcuya benzetmesini ve bazı imkana rağmen hasır üstündeki yatışını, kisralara benzememeye özen göstermesini değerlendirerek sade bir hayatı tercih ederler.

      a) Bu imkanlara sahip olabilir, yer, içer, gezer, ev ve araba sahibi olabilir, bunlar en doğal hakkı olmasından ötürü bunlara tabii olarak yaklaşır ve asla hava atmazlar.

      b) Fakat yukarıdaki maddeler ve özellikle övülme ve tezahürat görme esnasında şeytan insan kalbini bu zevkler ve gururla okşar ve gaflete iter. Böylece ihlası engeller. Bu nedenle takvalı insanlar bunların her an vereceği gaflet ve gururdan içtenlikle hemen Allah’ a sığınarak cennet yolundaki engelleri aşmaya çalışırlar.

      c) Çünkü haramın azabı, helalin de hesabı var diye helallerin bir kısmından da vazgeçerler.   

                        

Örneğin;

      a) Az yemeyi,

      b) Az uyumayı,

      c) Az konuşmayı,

      d) Sade bir hayatı,

      e) Çok hayır yapmayı,

      f) Çok çalışmayı tercih etmesi gibi,

 

Sonuç olarak bir çok sahabi gibi Hz. Ömer’ in kendine gurur veren binekten inmesi, yine gurur veren elbiseden kaçınması, sahabenin kendilerini övenlerin yüzüne toprak serpmesi gizli şehvet konusunda onların ne kadar bilinçli olduklarını göstermedikter.